Een huis op de juiste manier isoleren is vandaag de dag een belangrijk onderdeel van het bouwproces geworden. Een goed geïsoleerd huis is namelijk in verschillende opzichten een stuk duurzamer dan een niet goed geïsoleerd huis. Goede isolatie zorgt er onder andere voor dat je een hoger energielabel krijgt, dat de wooncomfort wordt verhoogt en de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd. Belangrijke voordelen dus, ook als je het huis in de toekomst nog wil verkopen. In dit blog vertellen we je daarom ook graag wat meer over het kiezen van het juiste isolatiemateriaal.
Verschillende grondstoffen
Isolatiematerialen kunnen we grofweg in drie groepen op delen. De eerste groep is het isolatiemateriaal wat is gemaakt van minerale grondstof. Het bestaat bijvoorbeeld uit gesponnen draden van gerecycled glas. De soorten die onder deze groep vallen zijn onder andere glaswol, rotswol en cellenglas isolatie. In de volksmond staat rotswol ook wel bekend als rockwool steenwol. Dit isolatiemateriaal heeft als voordeel dat het een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding heeft, het goede thermische isolatie biedt en het brandveilig en geluiddempend is. Het enige nadeel is dat je vaak een dikkere laag nodig hebt dan bij bijvoorbeeld kunststof isolatie. Onder de groep kunststof isolatie vallen onder andere PUR-isolatie, PIR-isolatie, EPS-isolatie, XPS-isolatie en polyethyleen-isolatie. De voordelen van dit materiaal is dat het een hogere isolatiewaarde heeft dan minerale wol en het een zelfde of zelfs nog betere thermische isolatie kan bieden. Ook is het ongevoelig voor vocht en dus ideaal voor daken, gevels en kelders. Het enige nadeel is dat het alleen minder geschikt is voor geluidsisolatie en het is ook een stuk minder milieuvriendelijk. De laatste groep is de ecologische isolatie. In de groep behoren onder andere papiervlokken, schapenwol en houtwol. De voordelen van deze soort isolatie is dat het uiteraard geen belasting is voor het milieu, het zeer vochtregulerend is en een hoge warmteopslagcapaciteit heeft, het zeer geluiddempend is en makkelijk om mee te werken. Het is echter wel een behoorlijk stuk duurder dan minerale en kunststof isolatie en het is zeer gevoelig voor ongedierte. Ook zijn er maar weinig specialisten die hiermee werken.
Zelf doen of laten doen
Heb je een keuze gemaakt wat het materiaal betreft? Dan sta je uiteraard nog voor de keuze om zelf te isoleren of om dit te laten doen. Voor beide is wat te zeggen maar als je dit nog nooit hebt gedaan dan is het wel aan te raden om hulp in te roepen in welke vorm dan ook. Isoleren van daken of muren van bijvoorbeeld cement is nog best wel een vak apart en je wilt uiteraard wel dat je huis op de juiste manier wordt geïsoleerd anders heb je nog steeds niet aan de voordelen die het isoleren je huis kan bieden.