Het is gelukkig nog niet zo ver maar in 2020 moet het afval van bedrijven met 50 procent omlaag zijn gebracht ten opzichte van 2012. Dat is dus de helft minder afval wat je op jaarbasis weg mag gooien. Voor veel bedrijven klinkt dat als een onmogelijke taak. Waar moeten ze die 50 procent aan afval gaan laten? Gelukkig klinkt het moeilijker dan dat het daadwerkelijk is en met onderstaande stip kan jij in korte tijd je afval binnen het bedrijf al aanzienlijk verminderen.
Afval in kaart brengen
Een proces kan pas verbeterd worden als bekend is waar het probleem binnen het proces zich begint. Hebben jullie het afvalproces van jullie bedrijf al een keer in kaart gebracht? Zo niet, dan is dit misschien wel een mooi moment om dat te doen. Het lijkt misschien onnodig maar ook je afvalproces is en blijft een belangrijk proces binnen een bedrijf. Zeker als er in de toekomst bepaalde doelen moeten worden gehaald met betrekking tot dit proces. Je kunt het zelf analyseren maar nog beter is het om dit met werknemers te doen. Het is tenslotte ook hun afval dat bij het bedrijfsafval terecht komt en je werknemers meenemen in dit proces is een belangrijk onderdeel als je wilt dat het gaat lukken.
Communiceren
Dat brengt ons meteen bij het tweede punt aan en dat is communiceren. Als je wilt dat je werknemers hun steentje bijdragen zal er duidelijk gecommuniceerd moeten worden waarom jullie het bedrijfsafval gaan verminderen. Als je werknemers het doel niet weten en niet worden betrokken bij het hele proces zullen ze er veel minder betrokken bij voelen. Werknemers die niet betrokken zijn bij een proces zullen die ook niet als een van hun prioriteiten gaan zien en dat is wel wat je wilt.
Gemak dient de mens
Eenmaal je werknemers op de hoogte gesteld? Dan is het belangrijk om het proces zo makkelijk mogelijk te maken voor je werknemers. Hoe je dat doet? Neem het heft in eigen hand. Op het moment dat je een zelf meegebrachte lunch vervangt door een bedrijfslunch bepaal jij wat er ingekocht wordt en op welke manier. Jij kan precies bepalen hoeveel afval er binnenkomt en je werknemers hoeven zich daar geen enkele keer zorgen om te maken terwijl ze gewoon een lekkere lunch hebben. Voor beiden partijen een win-win situatie. Ook wordt er wel eens gezegd dat wanneer er goed wordt ingekocht, er ook geen afval ontstaat en in grote lijnen is dat natuurlijk ook wel zo. Kies bijvoorbeeld voor voedingsproducten zonder al die plastic verpakkingen en gooi niet zomaar iets weg. Probeer de volgende dag van de kliekjes weer iets lekkers neer te zetten zodat je alles optimaal gebruikt. En mocht het écht op zijn, dan kan het altijd nog in de afvalbak maar dan heb je in ieder geval alles eruit gehaald wat erin zat en een stuk minder afval geproduceerd. Wist je trouwens dat je afvalbakken voor bedrijfsafval ook gewoon kunt huren bij bijvoorbeeld MKB afval? Neem eens een kijkje op hun website voor meer informatie.