Misschien voel je je wel eens down, of alleen een beetje verdrietig. Dit kan komen door een recente gebeurtenis in je leven, zoals het overlijden van je oma of een slecht behaald resultaat op werk of op school. Wanneer je je een langere tijd niet goed voelt, kunnen we spreken over een depressie. Een andere naam hiervoor is dysthymie. Dit is een langdurige vorm van depressie, met of zonder recente oorzaak. Wanneer dit ongeveer twee jaar duurt kan er worden gesproken over een dysthymie. Het is heel erg lastig om een ‘normaal’ leven te lijden met een depressie. Mensen om je heen voelen deze zogenoemde negatieve gevoelens ook. Natuurlijk zullen je vrienden je willen helpen, maar het is wel zwaar om hiermee om te gaan. Je verliest namelijk zelf interesse in alledaagse dingen, en hebt geen zin om dingen met je vrienden en/of naasten te delen. Ook is je eigenwaarde en/of zelfvertrouwen heel erg laag. Alles wat je doet lijkt fout te gaan en zo voelt het ook naar de mensen om je heen. Dit is namelijk ook de houding die uitstraalt. Elke dag zit je onder een bepaald nulpunt van blijdschap. Wanneer je niet zeker weet of je last hebt van een Dysthyme stoornis zijn er een aantal symptomen. Deze worden in onderstaande punten besproken. Dit kan je helpen beslissen of het tijd is om de hulp in te schakelen van een psycholoog. Het is ook mogelijk, zeker in de huidige corona maatschappij, om een online psycholoog op te zoeken.
Eten, slapen en energie
Als eerst kan het zijn dat je een slechte eetlust hebt. Dit kan beide kanten op gaan, want je kunt ook juist te veel eten. Dit extra eten helpt met het onderdrukken van je gevoelens. Hetzelfde geldt voor slapen. Je kan heel erg weinig slapen, of juist veel te veel. Je wil dan niet uit bed, of kunt juist niet in bed liggen omdat je te veel nadenkt. Dit resulteert in het hebben van weinig energie
Eigenwaarde, concentratie en hopeloosheid
Er kan ook een gevoel van een lage eigenwaarde optreden. Alles wat je doet is fout, en niemand wil met je omgaan. Dit is wat je voelt. Dit kan samen gaan met een slechte concentratie. Dit betekent dat er eigenlijk niks is waar je je nog op kan focussen. Als laatste symptoom noemen we een gevoel van hopeloosheid. Dit betekent dat het voelt alsof het allemaal niet meer uitmaakt, wat je ook doet. Wanneer je jezelf herkent in veel van deze symptomen kan het tijd zijn om hulp te zoeken.