Success will never come to you, you have to go to it!

Duurzame palm olie

Palm oil, een olie wat in veel producten voorkomt. Zo kun je het tegenkomen in je shampoo of bodylotion, maar ook in veel eten zoals een potje pindakaas. Palmolie zit in ontzettend veel producten en is dus een ontzettend belangrijk product. Tevens brengt palmolie gemiddeld zo’n 4 tot 10 keer meer op per hectare dan veel andere plantaardige oliën. Palmolieplantages zijn dus economische kans voor de landen waarin dit geteeld wordt. Ook is is Palmolie belangrijk voor de wereldwijde voedselzekerheid en economische ontwikkeling. De bomen waaruit de olie gewonnen wordt zijn landen met een tropisch klimaat, zoals Indonesie of Maleisie. 

EPOA

Het winnen van palmolie kan zorgen voor ontbossing, vervuiling op andere problemen. Hier komt EPOA, ofwel European Palm Oil Alliance is het spel. Dit is een initiatief van palm olieraffinaderijen en -producenten. EPOA streeft naar de verduurzaming van de palmolie markt in Europa. Ze ondersteunen meerdere initiatieven die zich inzetten voor duurzame palmolie omdat zij geloven dat duurzaam geproduceerde palmolie een belangrijk voedsel ingrediënt is dat past in een uitgebalanceerd voedingspatroon. Ook helpt het de wereld te voeden, de biodiversiteit te beschermen en de sociaaleconomische ontwikkeling te verbeteren. 

Een uitgebalanceerd dieet

Een uitgebalanceerd dieet bestaat uit een mix van verschillende voedingsstoffen. Een daarvan is vet. Je lichaam heeft vetten nodig om te kunnen functioneren, en tevens zorgen vetzuren  ervoor dat er bepaalde vitamines zoals A en B worden opgenomen door je lichaam. Niet alle vetten worden opgenomen uit een dieet, ook het lichaam maakt vetten aan. Ongeveer 35% van je dagelijkse energiebehoefte moet afkomstig zijn van vet. In de jaren 90 is de voedingsindustrie afgestapt van ongezonde transvetten, hierdoor is de vraag naar palmolie enorm toegenomen. Doordat palmolie van nature glad en stabiel is, is dit namelijk een goede vervanger voor vet met transvetzuren. 

Hoe wordt palmolie gemaakt?

Palmolie wordt dus gewonnen uit een oliepalm. Na zo’n 3 tot 4 jaar ontwikkelt de oliepalm vruchten in trossen. Deze vruchten worden ook wel palmvruchten genoemd. Elke bos bevat honderden palmvruchten, en de vruchten worden het hele jaar door geoogst. Elke palmvrucht bestaat voor 30 tot 40 procent uit olie. Jaarlijks produceert een oliepalm zo’n 40 kilo olie. Tevens wordt de kleine pit in de vrucht gebruikt om palmpitolie van te maken.

Tegen relatief lage kosten kan er dus veel palmolie worden geproduceerd, wat enorm belangrijk is voor de voedselzekerheid in de wereld. EPOA werkt samen met verschillende initiatieven, en in samenwerking met hen leiden zij de markt naar een 100% duurzaam palmolie distributie. Wil je weten of de palmolie die in jouw product verwerkt zit duurzaam is? Zoek dan naar het RSPO keurmerk. 

Laatste Berichten

Eenvoudige tips om te besparen op je auto- en reisverzekering

Verzekeringen zijn een essentieel onderdeel van ons leven, ze bieden ons gemoedsrust en financiële zekerheid. Toch kan het maandelijkse kostenplaatje van verzekeringen soms hoog...

Wat je moet weten over de koeling van je datacenter

Technologie speelt een cruciale rol in onze moderne samenleving en datacenters vormen het kloppende hart van deze technologische infrastructuur. Een aspect dat vaak over...

Ontdek het gemak van autodelen in Amsterdam en Eindhoven!

Hey, ben je het zat om steeds maar weer in de file te staan, of op zoek te zijn naar een parkeerplaats? Dan is...

Geef je café een boost met Super Seat meubilair en de tolix kruk!

Ben je op zoek naar een manier om je café een nieuwe look te geven? Dan zijn de producten van Super Seat en de...

een busje tot camper, hier wat tips

Wat is dé beste bus voor een camper? Het is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Je bent je waarschijnlijk net aan het...