Er zijn veel mensen die ervan dromen om ooit een eigen restaurant te beginnen. Zeker hobby chefs willen nog weleens fantaseren over professioneel chef zijn in een echte keuken. Als je kijkt naar films, documentaires en series dan lijken chefs wel rocksterren. Maar het is belangrijk om je ook bewust te zijn van de andere kant van de medaille. Er is niet voor niets een programma genaamd ‘kitchen nightmares’. Er zijn vele restaurants die veranderen in een levende hel en uiteindelijk failliet gaan. Een eigen restaurant beginnen is niet even gemakkelijk. Dit betekent natuurlijk niet dat je zomaar je droom moet opgeven. In dit artikel bespreken we tips om succesvol een eigen restaurant te beginnen.
Kwaliteit boven locatie
Veel mensen denken dat de locatie ontzettend belangrijk is bij het openen van een restaurant, en betalen dan ook extra veel geld voor de huur op een toplocatie. Maar tegenwoordig is dit niet zozeer meer waar. Een goede locatie met veel langsloop is fijn, maar sinds de komst van het internet is het ook steeds gemakkelijker om bezoekers te trekken naar een rustigere locatie. Als je marketing goed is en de kwaliteit van je eten hoog is, dan zullen de mensen komen en terugkomen. Ook als je restaurant iets meer afgelegen ligt. Juist voor ‘fine dining’ restaurants is de locatie minder belangrijk.
Neem goede mensen aan
Een restaurant runnen is anders dan in een restaurant werken. Wanneer je een restaurant opent is het belangrijk om hard te werken maar nog belangrijker om de juiste mensen aan te nemen. Een goede bartender bijvoorbeeld is zijn gewicht in goud waard. En een chef-kok is nog belangrijker.
Efficiënt en lange uren
Bij het runnen van een restaurant is het belangrijk om efficiënt te zijn en lange uren te maken. Je zult op de vroege ochtend al verse leveringen aannemen of zelfs zelf naar de markt gaan. Binnen in de keuken wil je alle ingrediënten op orde brengen en gemakkelijk kunnen verplaatsen. Een rolcontainer kopen kan hierbij helpen. Daarna wil je alles gaan voorbereiden en de gerechten voorbereiden. Als de eerste klanten eenmaal binnenkomen dan is het volle bak aan de slag. Maar ook als de laatste klant vertrokken is, dan moet je nog doorwerken. Je wilt namelijk alles goed schoonmaken en netjes achterlaten, zowel in de keuken als in de kamer met de tafels.
Adverteer
Marketing en adverteren is nog nooit zo belangrijk geweest. De mogelijkheden zijn met sociale media eindeloos maar er is ook veel concurrentie. Een goed optie is om een professionele marketeer aan te nemen.